Medische Encyclopedie – Apotheek De Groote Gaper – Hoorn

« Terug naar het overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Sarcoïdose

Wat is sarcoïdose?

Bij sarcoïdose kunt u op verschillende plekken in uw lichaam ontstekingen krijgen. Er vormen zich ophopingen van uw eigen afweercellen in uw weefsel of organen. Dat worden granulomen genoemd.

De granulomen ontstaan meestal in de longen. Maar ze kunnen ook voorkomen in de huid, ogen en lymfklieren. De granulomen kunnen ervoor zorgen dat de organen of weefsels waar ze zitten, minder goed werken of dat u klachten krijgt.

Sarcoïdose kan bij mannen en vrouwen voorkomen, meestal tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.

Sarcoïdose werd vroeger de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann genoemd.

Sarcoïdose is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw eigen afweercellen schade veroorzaken aan uw organen of weefsels.

Waarom dit ontstaat is nog onbekend.

Bij de meeste mensen gaat sarcoïdose vanzelf over, ook zonder het gebruik van medicijnen. Vaak binnen enkele maanden tot twee of drie jaar. 

Er bestaat ook een chronische vorm van sarcoïdose. Er blijven dan granulomen ontstaan en er komen littekens op de plekken waar de granulomen weg zijn. Dit kan blijvende klachten geven, zoals kortademigheid en hoesten. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd, verminderen de kortademigheid, koorts of gewrichtspijnen. Dit kunnen tabletten zijn, maar ook injecties. Bij de tabletten is het meestal een behandeling van enkele dagen tot weken. Voorbeelden zijn prednisolon, prednison en triamcinolon.

Medicijnen tegen afweerreacties
Deze groep medicijnen wordt ook wel immunosuppressiva of afweeronderdrukkende middelen genoemd. Ze verminderen de afweerreactie van het lichaam tegen eigen cellen. Ze remmen bovendien de ontstekingen. De klachten verminderen hierdoor. Ze worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Voorbeelden zijn adalimumab, infliximab en ustekinumab.